Na taofia e Vale le gaosiga o le uamea i le itulagi o Fazendao i Pasila

Lipotia e Luka 2020-3-9

O Vale, le tagata eli a Pasila, ua filifili e taofi le faʻaaogaina o le Fazendao iron ore mine i le setete o Minas Gerais ina ua uma ona leai ni punaoa laiseneina e faʻaauau ai le laʻuina i le nofoaga.O le Fazendao mine o se vaega o le vale's sautesasae o Mariana plant, lea na gaosia ai le 11.296 miliona metric tone o uʻamea i le 2019, i lalo ifo o le 57.6 pasene mai le 2018. O loʻo faʻamaonia e le au fai maketi o le maina, o se vaega o le fale gaosi a Mariana, ei ai le malosi faaletausaga e tusa ma le 1 miliona i le. 2 miliona tone.

Fai mai Vale o le a taumafai e faalautele maina fou e leʻi laiseneina ma toe tufatufa atu le aufaigaluega maina e tusa ai ma manaʻoga faʻatino.Ae o le talosaga a Vale mo le faʻatagaga e faʻalautele na teena e pulega faʻapitonuʻu i Catas Altas i le faaiuga o Fepuari, fai mai tagata auai maketi.

Fai mai Vale, e le o toe mamao ae faia se iloiloga faalauaitele e faalauiloa ai le galuega e faalautele ai galuega i isi maina e lei laiseneina.

Fai mai se tasi o faioloa Saina, o le vaivai o le faatauina atu i le fale gaosi Mariana na mafua ai ona siitia vale le sapalai i isi maina, ma o le tapunia e foliga mai e le tele se aafiaga.

Fai mai le isi faioloa Saina: “Atonu ua tapunia le nofoaga maina mo sina taimi ma e mafai ona avea tupe faaagaga a Meleisia e fai ma puipuiga sei vagana ua tatou vaaia se faaletonu i uta BRBF.”

Mai ia Fepuari 24 ia Mati 1, o le taulaga o Tubarao i le itu i saute o Pasila na auina atu i fafo e tusa ma le 1.61 miliona tone o uʻamea, o le maualuga lea o le auina atu i fafo i vaiaso taitasi i le 2020, ona o le lelei o le tau, e tusa ai ma faʻamatalaga faʻatau atu na vaʻaia e platts.


Taimi meli: Mati-09-2020