Воведување на Бесшевни челични цевки API5L

Стандардот за безшевни челични цевки API 5L е спецификација развиена од Американскиот институт за нафта (API) и главно се користи во цевководни системи во индустријата за нафта и гас.Бесшевните челични цевки API 5L се широко користени за транспорт на нафта, природен гас, вода и други течности поради нивната одлична цврстина и отпорност на корозија.Следното е вовед во различните материјали на стандардот API 5L и нивниот опсег на примена, производствен процес и фабричка проверка.

Материјал
API 5L Gr.B, API 5L Gr.B X42, API 5L Gr.B X52, API 5L Gr.B X60, API 5L Gr.B X65, API 5L Gr.B X70

Процес на производство
Процесот на производство на челични цевки без шевови API 5L ги вклучува следните чекори:

Избор на суровини: Изберете висококвалитетни челични заготовки, обично јаглероден челик или нисколегиран челик.
Греење и дупчење: палката се загрева на соодветна температура и потоа се произведува палка од шуплива цевка преку машина за пирсинг.
Топло валање: палката од шупливи цевки дополнително се обработува на топла валавница за да се формира потребниот дијаметар на цевката и дебелина на ѕидот.
Термичка обработка: Нормализирање или гаснење и калење на челичната цевка за подобрување на нејзините механички својства.
Ладно валање или ладно валање: Ладно валање или ладно валање се изведува по потреба за да се постигне поголема прецизност на димензиите и квалитет на површината.
Фабричка инспекција
Бесшевните челични цевки API 5L мора да подлежат на строга проверка пред да ја напуштат фабриката за да се осигураат дека ги исполнуваат стандардните барања:

Анализа на хемискиот состав: Откријте го хемискиот состав на челичната цевка за да се осигурате дека ги исполнува наведените стандарди.
Тестирање на механички својства: Вклучувајќи тестови за цврстина на истегнување, цврстина на принос и издолжување.
Недеструктивно тестирање: Користете ултразвучно откривање на дефекти и тестирање на Х-зраци за да ги проверите внатрешните дефекти на челичната цевка.
Откривање на димензии: Обезбедете надворешниот дијаметар, дебелината на ѕидот и должината на челичната цевка да ги задоволуваат барањата.
Хидростатско тестирање: Изведете хидростатско тестирање на челичната цевка за да ја осигурате нејзината безбедност и сигурност при работен притисок.
Резиме
Бесшевните челични цевки API 5L се широко користени во областа на транспортот на нафта и гас поради нивната висока јачина, отпорност на корозија и добри механички својства.Челичните цевки API 5L од различни класи на материјали се погодни за различни притисоци и услови на животната средина, задоволувајќи ги потребите на различни сложени работни услови.Строгите производни процеси и фабричките инспекции обезбедуваат квалитет и перформанси на челичните цевки, обезбедувајќи гаранција за безбеден и ефикасен транспортен систем.


Време на објавување: 25.06.2024